You are here

Confederalisme

From Tomas More's Utopia

"There are no poor in Utopia. On the contrary, in the other forms of organization, each must always think of himself, and there is a "conspiracy of the rich," who make the laws, and who succeed by these laws in maintaining their domination and exploiting the poor. They want to remain superior and rejoice in comparing themselves to the poor, lower than themselves."

The end of democracy as we know it

De democratie wordt geblokkeerd door de belangen groepen die ze in het leven geroepen hebben (en die nu in alle geledingen van de samenleving hun organisaties in leven houden met een kluwen van regelgeving en onuitgesproken afspraken). Zelfs Machiavelli had daar waarschijnlijk nog niet aan gedacht. Echte democratie begint onderaan bij de burger (denk aan Zwitserland waar ze al 800 jaar in Obwalden jaarlijks op het marktplein stemmen met de hand). Anders zijn we inderdaad beter af met technocratische halve dictaturen zoals Singapore waar de Sociale Zekerheid structureel werkt (en met kapitalisatie), en niet met een zeer duur systeem waarvan de helft blijft hangen in werkingskosten en gefinancierd wordt met leningen op de volgende generaties. Het ziet er hopeloos uit, maar er zijn ook tekenen dat de huidige malaise de weg vrijmaakt voor een nieuwe toekomst. Het begint bij analyse. Wie door de bomen het bos niet meer ziet, moet afstand nemen. Dan ziet hij de rotte plekken en waar het groen gretig opschiet.

Lezing Confederalisme en België -27.02.2013

ELSA Leuven heeft het genoegen mede te delen dat Professor S. Sottiaux op 27 februari 2013, een lezing zal verzorgen over het democratisch deficit in België en in de Europese Unie. Niet alleen zal hij het ontstaan en de gevolgen van dit deficit bespreken, maar bovendien zal hij politieke oplossingen aanreiken en hete hangijzers waaronder de vraag of confederalisme wel degelijk dé oplossing is voor België onderzoeken.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer